Magazin On-Line SpaceArt

Autentificare

Caută în site

Buletin de ştiri


Suport Online
Chat Tichete

Articol Cotidianul 26.05.2005


news-ro >>

 

Stelele de pe bolta dormitorului

 

Un nou tip de decoratiuni interioare poate transforma dormitorul intr-o bolta cereasca. Inventia este unica in Romania si apartine unui tinar care a descoperit o substanta chimica ce aplicata pe pereti creeaza, pe timp de noapte, imaginea corpurilor ceresti.

In fiecare noapte puteti adormi sub cerul senin si instelat. Si asta fara teama de a raci sau de a va paste vreun alt pericol, pentru ca totul se poate petrece in dormitorul dumneavoastra. O firma din Bucuresti poate transforma tavanul casei intr-un planetariu. Mii de stelute, mai aproape sau abia zarite, comete, nori de gaz cosmic sau chiar semnul zodiacal deasupra capului. Cea mai spectaculoasa lucrare se numeste "Personal Planetarium". Asta inseamna ca in fiecare noapte puteti privi cerul si pozitia stelelor intr-un anumit moment. "Cei mai multi isi doresc sa vada cum arata cerul exact in momentul in care s-au nascut", explica Alexandru Barbu, directorul firmei care se ocupa cu astfel de decoratiuni. "Pentru asta trebuie sa stim exact data si locul nasterii. In rest am creat deja o tehnologie de foto-expunere si imprimare avansata cu care nu putem gresi."

Un alt model va transforma casa intr-un peisaj care infatiseaza soarele la asfintit in spatele unor creste inzapezite. "Intr-o astfel de lucrare, cobori cu campul stelar si pe pereti. La nivelul intrerupatorului sunt crestele muntilor. Pe intuneric, nu se mai vede unde se intalneste peretele cu tavanul si atunci ai impresia ca deasupra capului ai o cupola", mai spune Alexandru Barbu.

2.000 de euro cea mai scumpa decoratiune.

Cea mai mica si mai accesibila creatie este Hubloul Spatial - o lucrare de forma rotunda sau ovala executata in centrul tavanului sau deasupra patului. Infatiseaza Calea Lactee si Structura Stelara. Costa in jur de 150 de euro. In general tariful este de 30-35 euro/mp, in functie de complexitatea lucrarii. O lucrare foarte ampla poate ajunge si la 2.000 de euro.

O alta mandrie a firmei este lucrarea "Plaja Nocturna". Se realizeaza in dormitoarele moderne cu spatii deschise fara mobilier sau cu acesta incastrat in pereti. "Putem face litoralul la un metru, un metru si jumatate distanta de pat, iar in spate insule sau munti. Cream astfel impresia unui turist aflat in hotel ca priveste marea la orizont si foarte departe sau de jur imprejur muntii", povesteste cel care face astfel de decoratiuni. Beneficiarii acestor creatii sunt nenumarati. In primul rand, copii care se tem de intuneric, dar si indragostitii, tinerii casatoriti care vor sa-si petreaca serile romantice, sub stele. "De aceea, spune creatorul, aceste decoratiuni merg cel ma ibine acompaniate de o muzica lenta si de un pahar de sampanie".

Povestea incepe cu Razboiul Stelelor

Ideea apartine unui roman pasionat de Razboiul Stelelor. "La momentul aparitiei, cred ca primul film l-am vazut de 27 de ori, pe celelalte de cate cinci ori pe zi", marturiseste Alexandru Barbu, directorul firmei SpaceArt. Si-a cultivat pasiunea pentru astre descupand din diverse reviste, stelute mai mici sau mai mari, comete pe care le lipea pe peretii incaperilor. A cautat apoi o modalitate de a le da stralucire, o stralucire care sa se intrezareasca in noapte. "Am gasit initial niste materiale foroluminescente solide, ce auveau in compozitie compusi chimici", afirma Barbu.

A cerut apoi ajutorul unor chimisti si a descoperit formula magica. O substanta fotosensibila, complet nontoxica si care degaja lumina intre sase si opt ore in fiecare noapte. Ziua in conditii normale este invizibila. Poate fi zarita doar daca o privesti la o distanta de 10-15 cm. "Garantam pe viata", ii place inventatorului sa spuna. Substanta care este pusa pe pereti pentru a creea efectul are durata de viata in jur de 8-10 ani. "Dureaza cu siguranta mai mult decat suportul propriu-zis, adica zugraveala tavanului. In medie, o data la trei ani, zugraveala se innoieste, asa ca produsul meu este garantat pe viata.", spune Alexandru Barbu.

Efectuarea lucrarii intr-un dormitor obijnuit (12-14 mp) dureaza intre doua si cinci ore, si pentru ca substanta este greu vizibila, lucrarile se executa in intuneric complet, iar efectele se vad imediat. Nu trebuie sa va pregatiti tavanul in nici un fel inainte de aplicarea modelului stelar, iar substanta se aplica pe orice fel de tavan sau vopsea (polistiren-fibra), tapet, lemn, panza, metal, sticla, PVC, si toate tipurile de vopsele. De asemenea, nu trebuie sa mutati mobila.

De teama ca cineva sa nu-i fure ideea, inventatorul s-a dus si si-a inregistrat descoperirea la Oficiul de Stat pentru inventii si Marci (OSIM).

"Stelele" i-au lumina ziua si o elibereaza noaptea

Pe o scara de intensitati luminoase, firma lucreaza cu trei tipuri de materiale. Substanta cu luminozitatea cea mai slaba se foloseste in general pentru dormitoare. Lumina este placuta, de mica intensitate si nu deranjeaza somnul. Urmatoarea intensitate, putin mai pronuntata, este pentru livinguri, holuri, incaperi care, in general, dispun si de alte surse de lumina. "Daca vrei sa privesti stelele cu televizorul aprins, nu este nici o problema", explica Barbu. Cea mai puternica dintre luminozitati este folosita pentru cluburi si discoteci. Substanta se reincarca in fiecare zi. Sursa de lumina cea mai buna este cea solara. Zece minute sunt suficiente pentru ca stelutele sa capete putere si sa straluceasca noaptea. Se poate folosi insa, timp de 15 minute , tubul de neon sau becurile economice cu neon mininatural, lumina generata de tubul tv sau de monitor, timp de 30 de minute, va da, de asemenea, rezultate bune. Cel mai slab randament este oferit de becurile cu filament. Timpul de reincarcare in acest caz este de 45-60 de minute.

Raluca Curteanu.

Back

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS Google Analitycs