Magazin On-Line SpaceArt

Autentificare

Caută în site

Buletin de ştiri


Suport Online
Chat Tichete

Articol DOMUS UTIL 11.2005


news-ro >>

 

 

Un nou tip de decoratiune pentru casa ta: cerul instelat... din dormitor

Vreti sa priviti de aproape, relaxati in decorul propriei locuinte, Calea Lactee, Ursa Mare sau Luna inconjurata de mii de stelute stralucitoare?

O inventie suta la suta autohtona, propusa de firma SpaceArt, va poate transforma tavanul incaperii intr-un adevarat planetariu, puyand alege dintre variatele modele de aranjamente: stele in prim plan sau abia zarite, comete, nori de gaz cosmic, semnul zodiacal sub care v-ati nascut etc. Multi dintre clienti si-au mai dorit chiar sa poata contempla, seara de seara, pozitia exacta a cerului in momentul in care s-au nascut. Si asa ceva este posibil... Numai ca executarea unei astfel de lucrari necesita, in plus, o investigatie... "astrologica", adica furnizarea corecta a datei si locului nasterii. Alegerea tipului de creatie se va face in functie de preferinta, de conditiile locale (dimensiunea incaperii, pozitia patului si a ferestrelor) si bineinteles de buget. Cea mai accesibila decoratiune�este cea numita Hubloul Spatial, care consta intr-o lucrare mai mica, de2-3 m diametru, de format rotunda sau ovala, ce infatiseaza Calea Lactee si Structura Stelara. Aceasta poate fi realizata cu aproximativ 150 de euro. Lucrarile mai complexe (Personal Planetarium, Plaja Nocturna, Stele si munti) sunt mai scumpe, iar pretul se negociaza in functie de dimensiuni si de compozitie. Spre exemplu, daca tavanul este mai mare de 2,5-3m, creatia trebuie adaptata pentru a reda corect magnitudinea stelelor. Daca tavanul prezinta culori inchise, structura materialului aplicat se schimba, astfel incat este necesar un efort suplimentar. Dar pentru a reveni la preturi se poate spune ca un maximum poate atinge suma de 1.500-2.000 de euro (pentru creatii complexe cu cerinte exprese din partea clientilor).

In functie de preferinte, stelele pot fi realizate in variate culori, de la alb la albastru sau de la verde la portocaliu. Prin combinarea acestora, se pot creea efecte deosebite, redand perfect impresia difuziilor de gaz, a conurilor de umbra sau a unui mic conglomerat stelar. Toate acestea se pot intrezari in fundal, iar corpurile de mare intensitate apar in prim plan, conferind lucrarii un efect tridimensional.

Care este secretul acestor decoratiuni originale?

Este vorba despre o substanta fotosensibila (un polimer) complet non-toxic, care indeplineste calitatile necesare atat ca iluminare, cat si ca tehnica de imprimare. Se folosesc materiale care, in lumina zilei, sunt transparente. Imaginea poate fi imprimata pe orice tip de tavan (lemn, tapetm PVC, vopsea lavabila).

Cat dureaza efectul cerului instelat?

Holograma se incarca de la lumina zilei, 10 minute de expunere fiind suficiente pentru ca stelutele sa straluceasca intens.

Daca doriti insa ca decoratiunile sa fie vizibile ziua, puteti folosi un neon pus in functiune 15 minute sau un bec economic cu neon mininatural.

Ecranul Tv sau monitorul computerului va da, de asemenea, rezultate, numai ca in acest caz timpul de functionare va trebui sa fie ceva mai indelungat - aproximativ 80 de minute. Astfel, in functie de sursele de lumina folosite, stralucirea si timpul de iluminare a decoratiunilor vor dura 5-10 ore in fiecare noapte. De retinut insa ca exista trei tipuri de materiale care va pot garanta grade de luminozitate diferite, mai puternice sau mai discrete. Pentru dormitoare se aplica substante de luminozitate mica, iar pentru livinguri sau holuri - una cu intensitate mai ridicata.

Cine doreste poate apela la substanta cu cea mai mare putere de iluminare, preferata in general pentru cluburi si discoteci.

Care este durata de viata a decoratiunii?

Produsul este garantat 20 de ani, dupa care apare o diminuare a randamentului, in sensul ca se incarca mai greu si efectul dureaza mai putin pe timpul noptii. In schimb, decoratiunile nu sunt afectate de factori externi, polimerul asigurand o etansare completa fata de mediu (umezela, aciditate). Dar pentru ca in general un tavan se zugraveste la 10-15 ani, decoratiunile se inlatura pentru reinoirea suportului.

Indepartarea substantei se realizeaza destul de simplu, prin slefuire sau razuire.

Monica Dutulescu.

Back

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS Google Analitycs