Magazin On-Line SpaceArt

Autentificare

Caută în site

Buletin de ştiri


Suport Online
Chat Tichete

Interviu Idei de afaceri 08.2005


news-ro >>

 

 

Cerul instelat pe tavanul dormitorului dumneavoastra

Iata Ursa Mare, iata Luna inconjurata de zeci de stele stralucitoare... Nu, nu visati, este chiar tavanul camerei dvs. Folosind o tehnologie de conceptie proprie, firma SpaceArt din Bucuresti realizeaza asemenea imprimari permanente, cu imagini tridimensionale ale cerului instelat care vor lumina discret in fiecare noapte tavanul camerei in care dormiti. O astfel de imagine indeamna la romantism, este perfecta pentru relaxare sau meditatie si aduce binefacatorul somn. SpaceArt nu inseamna doar o noua decoratiune de interior, ci si o afacere profitabila in sistem de franciza.

Ce este si cum se aplica o decoratiune Spaceart

Fara conductori, becuri sau baterii, imaginea cerului instelat este de fapt o folograma care se incarca rapid, de la lumina solara. Complet invizibila in timpul zilei, ea nu interferaza deloc cu schema decorativa a camerei - imaginea este vizibila doar noaptea sau atunci cand este intuneric in camera. Reincarcarea se poate face si cu ajutorul unui tub Blacklight, a unui tub de neon sau chiar de la lumina generata de monitorul tv. Practic, orice sursa de lumina conduce la reincarcarea "cerului" dvs. privat, intr-un interval de minimum 10 minute si de maximum 60 de minute pe zi.

In esenta, realizarea unui asemenea decor are la baza un polimer cu o reteta speciala, care intruneste calitatile necesare atat pentru obtinerea efectului de iluminare, cat si pentru imprimarea durabila. Se folosesc materiale fotosensibile speciale aplicate in straturi foarte subtiri si in care in lumina zilei sunt transparente. Ele au fost puse la punct de dl. Alexandru Barbu, directorul firmei SpaceArt. "Am fost insa ajutat de un prieten bun, prof. dr. universitar Pincopsci, chimist de renume international, care m-a sustinut permanet in munca de cercetare care stau la baza afacerii", afirma dl. Barbu.

Pentru "montarea" unui cer instelat intr-un dormitor cu dimensiuni obijnuite, de 12-14 mp, sunt necesare pana la 3 ore. In acest interval se fac succesiv o serie de operatii: procesare si aditivare, fotoexpunere, imprimare matriciala, energizare-maturizare. Imaginea poate fi imprimata pe orice tip de tavan (lemn, sticla, metal, pvc etc ), fara pregatire prealabila, pe un perete zugravit sau vopsit. Aplicata pe o vopsea super-lavabila alba va da insa cel mai bun rezultat. Nu se aduce nici o modificare a plafonului, chiar si culoarea ramane aceiasi, dar exista, totusi, o cerinta speciala in timpul procesarii: executia se face in intuneric complet, prezenta luminii conducand la distrugerea unor componente ale materialului compozit. Stralucirea si timpul de iluminare ale astrelor depind de gradul de reflexie al suportului, de pozitita ferestrei, de sursele de lumina naturala sau artificiala: intre 5 si 10 ore in fiecare noapte.

La imprimare, se folosesc, in functie de locatie, trei tipuri de materiale cu intensitati luminoase diferite: in dormitoare se aplica substanta cu luminozitate mai mica, in sufragerii sau spatii cu mai multe surse de lumina - una mai pronuntata, iar intensitatea cea mai mare se foloseste in cluburi si discoteci. Pentru obtinerea efectului tridimensional este bine ca in camera sa fie cat mai mult intuneric.

Tehnologia a fost inbunatatita in timp, au fost aduse inovatii atat in procesul tehnic de aplicare, cat si in structura materialelor. Initial, pentru a realiza o aplicatie simpla era necesara chiar si o saptamana si se foloseau doar doua culori de baza. Astazi operatia dureaza doar cateva ore si se lucreaza cu sase culori de baza si patru complementare. "Monitorul televizorului obtine toate culorile combinand rosu, verde si albastru. In acelasi sistem realizam si noi lucrarile pentru a creea difuziile de gaz, conurile de umbra, un grad de luminozitate mai scazut la marginea unei galaxii sau a unui mic conglomerat stelar. Toate acestea se vad a fi undeva in spate si corpurile cu intensitate mai mare apar in fata, mai aproape, dand astfel efectul de tridimensionalitate a lucrarii." Stelele pot avea culori de la alb la albastru sau violet si de la verde la portocaliu.

Durata de viata a unei lucrari este de cca. 20 de ani. Dupa 20 de ani apare o scadere de randament, in sensul ca imaginea nu se mai incarca atat de repede si nu mai lumineaza 8-10 ore, ci mai putin. "Eu spun totusi ca este vorba de o garantie pe viata, intrucat este stiut ca nu poti sta cu un tavan nezugravit 10-15 ani", spune dl. Barbu. "Indepartarea imaginii nu se poate face decat mecanic, prin slefuire sau razuire."

Alegerea tipului de aplicatie se face in functie de preferinte de conditiile locale (dimensiunea camerei, pozitia patului, a ferestrei), precum si de bugetul disponibil.

Iata cateva posibilitati:
-"Hublou spatial" - este o lucrare mica, cu diametru de 2-3 m, de forma ovala sau rotunda care costa intre 149-199 euro.

-"Ferestrele instelate"

-"Cerul instelat" se realizeaza in doua versiuni: cu Galaxia Spirala si structura stelara pana la marginile tavanului sau structura stelara, Calea Lactee, 3 meteoriti si Luna, costurile fiind in jur de 30-35 euro/mp.

-Alte lucrari complexe: "Plaja nocturna", "Stele si munti", "Personal Planetarium"/

Pretul lucrarilor se negociaza in functie de dimensiuni si compozitie. Pentru vizualizare, ele sunt proiectate pe rand si astfel fiecare client are posibilitatea sa-si aleaga imaginea, inainte de a o comanda, vazand-o direct pe tavan.

Legat de partea tehnologica, se astepata de la O.S.I.M. brevetarea retetei de fabricatie, fiind facuta deja proiectia brand-ului SpaceArt atat pe plan national cat si internationaal. Oricum, tehnologia de aplicare va fi cunoscuta doar de reprezentantii autorizati din tara care vor intra in acest sistem.

 

Care sunt clientii

Avand in vedere efectul odihnitor, imaginile pot fi amplasate in saloanele de intretinere, unde timp de o ora, interval in care isi fac tratamentele de frumusete (impachetari, electrostimulare, masaj etc), femeile se pot relaxa privind cerul instelat. Apoi, proprietarii de hoteluri, pensiuni, cabane pot oferi oaspetilor surprize placute, instaland in camerele de dormit o bucata din cerul noptii.

Un alt segment important il reprezinta cluburile si discotecile, iar in ceea ce priveste persoanele particulare, plaja este foarte mare intrucat cerul instelat este cerut de toti, de la cei mai mici pana la varstnici. Cel mai mult se vor bucura copii care se tem de intruneric. "Sunt prea multe dormitoare pe lumea aceasta fara tavane instelate. Nici nu ma gandesc ca la un moment dar va scadea cererea si voi fi nevoit sa micsorez preturile sau sa scot un nou produs", spune dl. Barbu.

 

Care sunt avantajele afacerii

"Este o afacere cu o rata de castig foarte mare. Cheltuieleile pentru realizarea unui cer instelat se plaseaza intre 25-35% din pretul final. Activitatile comerciale au, in general, un adaos comercial de 10-30% din pretul final, dar franciza SpaceArt ofera o rata de profit aproape de 300% ceea ce o face foarte atractiva", afirma dl. Barbu.

Pe de alta parte, cererea produsului pe piata este mare si lucrarile se pot executa in orice perioada a anului. Lipsa concurentei in acest segment este un alt avantaj. In plus, investitia initiala de 5.000 de euro se poate recupera dupa prima luna de functionare.

Ce presupune franciza SpaceArt?

Prin aceasta franciza autohtona puteti deveni un reprezentant in localitatea dumneavoastra al produselor descrise. Afacerea se adreseaza in special firmelor de arhitectura, design, constructii sau decoratiuni interioare. "Varianta de a angaja aici, in Bucuresti, o multime de oameni si de masini si de a onora noi toate comenzile din tara este exclusa. Mai ales ca nu este rentabil sa te duci la Timisoara nici chiar pentru un hotel cu 10 camere, daramite pentru unul-doua tavane. Si atunci, economico-financiar a fost mult mai avantajos sa oferim afacerea in sistem de franciza."

Pachetul de start

Firma pune la dispozitie partenerilor un pachet complet, care contine: echipamente necesare, consumabile, materiale publicitare, imbracamintea de lucru, know-how-ul. Ideea este ca toata spatiile de prezentare ale filialelor din tara sa arate la fel si imaginea SpaceArt sa fie unitara. "In orasele mari cum sunt Timisoara, Sibiu, Iasi, Cluj, pot fi cate doi-trei reprezentanti. In orasele medii nu va fi decat un reprezentant pentru a evita concurenta locala. Dar zone turistice importante (de ex. Constanta, Brasov) reprezinta o potentiala cerere cu mult prea mare pentru un singur reprezentant. Doresc sa pastrez un echilibru intre dimensiunea, importanta si gradul de dezvoltare al unui oras si numarul de reprezentanti pentru ca altfel s-ar crea un alt efect, ar incepe sa-si faca concurenta pe plan local, sa scada preturile, sau sa ofere alte facilitati compensatorii incercand sa atraga clientii."

Valoarea totala a francizei este de 10.000 de euro, dar fiecare reprezentant va achizitiona mai intai varianta "Starter" cu 5.000 de euro. In aceasta suma vor intra echipamentele si materialele consumabile suficiente pentru un numar de lucrari care sa asigure recuperarea investitiei, lucru care se intampla cam dupa o luna. Varianta avansata "Master", pune la dispozitie echipamente cu un grad tehnologic mai ridicat, cu care se pot realiza efecte si lucrari complexe. "Varianta Master vine la 3-6 luni dupa semnarea contractului "Starter". timp in care o firma serioasa are deja profitul necesar pentru achitarea celorlalti 5.000 de euro. Interesul nostru este de a realiza o retea solida in tara, de a colabora pe termen lung si, din mesajele primite la sediu, ne dam seama ca potentialul afacerii este mare. A costat foarte mult toata aceasta evolutie si nu sunt disponibile resurse suficiente incat sa pot oferi unui numar de 50-80 de reprezentanti din tara echipamente, materiale, tehnologie, urmand ca, in timp taxa de redeventa de 20% (care se practica in general la francize) sa imi aduca profitul scontat."

Cine poate fi reprezentant SpaceArt?

Firma SpaceArt face o selectie a posibililor parteneri locali, in functie de capacitatea lor de a sustine eficient afacerea. Selectioneaza firme carea u succes pe plan local cu profitul actual de activitate, care beneficiaza de un portofoliu de clienti, de resurse financiare, de o imagine buna si stabila pe piata. Dupa ce se ajunge la un acord, se semneaza contractul si reprezentantul achita contravaloarea pachetului "Starter". SpaceArt va pune in termen de maximum 30 de zile acest pachet la dispozitia reprezentantului local. In acest timp, reprezentantul incepe amenajarea showroom-ului. Pentru aceasta este necesar un spatiu de 12-18 mp (nu conteaza zona), prevazut cu sisteme identice de iluminare, cu cate un scaun basculabil (la 40 grade) pe care clientul sa stea comod, ca si cum ar sta acasa pe pat.

"Ar fi fost mai simplu as-si faca fiecare showroom-ul lui, dar s-ar fi creat un amalgam de idei si de gusturi si nu ar fi fost potrivit. In prezent, avem 12 contracte semnate, asta inseamna showroom-uri in constructie si fiecare asteapta sa le livram echipamentele pana cand vor fi ei gata cu amenajarile, conform indicatiilor date de noi. Tot noi ne ocupam de realizarea materialelor publicitare, personalizate pentru fiecare firma in parte, apoi mergem la reprezentan si ii ducem mobilierul, echipamentul si ii facem instructajul cu angajatii pe care deja i-a gasit. Acestia pot lucra abia dupa ce vor semna un contract de confidentialitate." In paralel se face instructajul persoanei de la show-room. Acest instructaj are mare importanta, persoana trebuie sa stie cum sa discute cu clientii si cum sa prezinte creatiile SpaceArt. Echipele de montaj vor avea costume speciale, la fel si cel care prezinta afacerea la show-room.

Echipamente si consumabile

Consumabilele se pot comanda telefonic, postal sau prin email si vor fi trimise prin curier rapid. Reprezentantul poate face comanda in functie de lucrarile pe care le are de realizat in luna resprectiva, fara sa fie consitionat de francizor pentru un plafon minim.

In ceea ce priveste echipamentele, acestea sunt proprietatea intelectuala a firmei SpaceArt , iar reprezentantul are doar drept de utilizare. Ele beneficiaza de garantie pe toata durata contractului; daca apare o defectiune, echipamentul in cauza va fi trimis la Bucuresti pentru reparatii, livrandu-se in schimb unul functional. Echipamentele necesare echipei de montaj intra, practic, in doua genti, nu prea voluminoase, usoare, pe role, care pot fi manipulate si de o singura persoana. Una din genti contine o scara plianta intre treptele careia sunt prevazute compartimente pentru proiectorul holosferic si pentru alte echipamente specifice activitatii.

Evolutia afacerii a fost constant pozitiva. In prezent se lucreaza pe plan creativ la dezvoltarea temelor, dar si pe plan managerial, pentru implementarea retelei. "In viitor, urmarim si iesirea pe piata externa si deja am avut intalniri cu doi romani stabiliti in S.U.A., interesati sa reprezinte SpaceArt pe piata americana. Prin acest pas se creeaza un cap de pod care va duce la extinderea afacerii."

Zenobia Badescu

www.SpaceArt.ro

Alexandru Barbu: "Eu cunosc tot ce se intampla in lume legat de tavane instelate, incepand cu stelutele din plastic care se fixeaza prin lipire si pana la tavanele din fibra optica produse de o firma japoneza. Punguta de stelute din plastic costa 100.000 lei in piata si este un mare kitsch. Iar in ceea ce priveste tavanul din fibra optica, pretul lui este in jur de 5.000 $ si este o complicatie mult prea mare. La un pret intre 300 si 500 de euro, in Romania, tavanul instelat pe care il realizam noi are cel mai bun raport calitate-pret."

Au existat si solicitari deosebite, mai mari si complicate, al caror pret a ajuns la 1.200 - 1.500 euro. Clientii au solicitat crearea unor lucrari dupa dorinta lor si acest lucru se taxeaza suplimentar. Costul creste si faca inaltimea tavanului este mai mare de 2,5 - 3 m, pentru ca apar dificultati in executia propriu-zisa, cat si la calculul magnitudinii stelelor. "Este foarte important la ce distanta de privitor se afla o stea, ca sa pot sa ii calculez un grad de marime si de intensitate luminoasa. Intr-o camera obijnuita, stelele situate chiar deasupra capului sunt mai mici decat cele din colturile camerei. Daca ar fii toata egale, atunci cele de deasupra s-ar vedea foarte mari, iar cele din colturi foarte mici, abia vizibile. Toti acesti factori se schimba permanent si, pe masura ce se complica lucrurile, creste si pretul. De asemenea, noi setam lucrarile standard pentru culoarea alb lavabila. Daca este un galben pai, bleu sau vernil nu este nici o problema, dar daca este vorba de bordo sau alte culori inchise, atunci trebuie schimbata structura materialului. Avem posibilitatea de a realiza aplicatia pe orice culoare, dar asta inseamna un efort in plus."

Back

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS Google Analitycs