Magazin On-Line SpaceArt

Autentificare

Caută în site

Buletin de ştiri


Suport Online
Chat Tichete

Noi in Spania 25-31.10.2007


news-ro >>

Cerul instelat, la tine in casa

   Afacerea lui Cristian Vasile poate fi o buna idee pentru multi dintre dumneavoastra. Din august anul acesta Cristian, un tanar timisorean de 38 de ani, este director de reprezentanta din provincia Almeria al companiei SpaceArt Creations, cu sediul in Bucuresti. De asemenea, este director administrativ pe toata Spania in departamentul de promovare si dezvoltare al acestei tinere companii romanesti ce lucreaza in domeniul decoratiunilor interioare.

Ce face compania SpaceArt Creations atat in Romania, cat si in Spania?

Aduce stelele in camera ta!

Taspunde la indemnul ei - Invita stelele in camera ta! (logoul sau) si vei vedea despre ce este vorba! Pe tavane si pe pereti se aplica lucrari cu aspect tridimensional, cu o tehnica si un fotopolimer ecologic, unice in lume, cu o multime de stele, luna Calea Lactee, constelatii, meteoriti, nori de gaz cosmic, galaxii indepartate, personaje mirifice, personaje de basm vizibile numai noaptea sau in intuneric, care creeaza o ambianta romantica, relaxanta, odihnitoare pentru adulti, educationala pentru cei pasionati de astronomie, o linistitoare lumina de noapte pentru copii carora le este frica sa doarma pe intuneric. Datorita unei tehnologii proprii, inovatoare de fotoimprimare murala permanenta, brevetata si testata, pe timp de zi "nu se vede absolut nimic, iar noaptea te poti bucura de cerul instelat in dormitorul sau sufrageria casei tale", se poate citi pe siteul companiei explica si Cristian Vasile.

"Este incantator, si pentru cei mari, si pentru copii. Dupa ce am vazut prima oara, in Romania, tot ce poate realiza SpaceArt, ma uitam afara pe cer si vedeam Luna care o reprezentam si noi pe tavan", marturiseste tanarul despre aceste lucrari inedite prin realismul si frumusetea sa.

In Romania SpaceArt Creations are multe reprezentante, dar pe plan international doar patru - doua in Spania, in Almeria si in Castellon; una in Austria, la Graz; si alta in Italia, la Milano. Franciza din Almeria apartine lui Cristian Vasile.

"Sunt un om cu initiativa, de mult doream sa intru in afaceri. Niciodata nu mi-a placut sa ma opresc la un anumit nivel, mereu am vrut sa avansez", ne-a spus Cristian cand a venit la redactie pentru a ne vorbi de afacerea sa, aratandu-ne si monstre din lucrarile realizate, "pentru ca multa lume nu poate sa-si imagineze despre ce este vorba".

Ce la determinat sa plece din tara? "In 2000 am avut o perioada grea, am pierdut tot si a trebuit sa o i-au de la inceput."

As fi vrut sa am afacerea mea - pe atunci ma gandeam sa deschid un atelier de lustruit masini, deoarece eram vopsitor si mecanic auto", spune Cristian.

"Nu stiam incotro sa o iau", marturiseste. Dupa un divort dificil, in noiembrie 2002 a venit in Spania, in Almeria, unde un prieten se ofera sa il ajute. Inceputul a fost si pentru el dificil "nu credeam ca voi mai iesi din datorii. Trei luni de zile nu a avut de munca, in februarie 2003 a lucrat cateva zile la pus de tavane false, apoi la un solar. A facut cateva reparatii la masinile prietenilor si cunoscutilor. Apoi a inceput sa lucreze la un solar unde se cultivau dovleci. Isi aduce aminte ca "dimineata culegeam, iar seara, de pe aceiasi planta, puteam culege a doua oara, datorita faptului ca plantelor li se administrau diferite substante care accelereaza procesul cresterii si maturizarii. Cresc repede, dar nici vorba de gustul din Romania".

"Cautam mereu de lucru si mi-am dat seama ca aveam sansele cele mai mari daca lucram in meseria mea", spune tanarul. A inceput sa munceasca la un centru de dezmembrari de masini din Balerma, unde facea de toata. "Am lucrat vreo doua luni de zile, dar am plecat pentru ca niciodata nu mi se plateau toti banii. Apoi mi-am gasit de munca la un atelier al unei cunoscute firme auto din Adra, doar o luna de zile, pentru ca nu aveam acte", isi aminteste. In 2003 si-a gasit de lucru in tuning auto, in Roquetas del Mar, unde a lucrat doi ani. Deja incepuse sa se simta mai implinit. "Am multe masini care au aparut in revistele de tuning din Spania. Incepusem sa fiu cunoscut prin zona. Practic, daca faci un tuning >, masina nu mai are aproape nimic din cea care a fost inainte, este complet schimbata. Niciodata nu am avut tendinta sa ma mandresc, dar eram satisfacut de ceea ce realizam. Lucram chiar si o luna-doua la o masina, dar eram implinit datorita masinilor care ieseau din mainile mele", spune Cristian.

Prietenul cu care colabora in tuning l-a ajutat in 2005 sa dobandeasca acte. "In acel an am avut primul concediu, dupa 3 ani. In august am fost in Romania, am vrut sa-mi deschid un atelier auto, dar investitia era foarte mare. Am cautat si am contactat firme pentru a deschide in Spania o franciza a acestora, care sa realizeze ceva care nu se face in Spania. Curand am ajuns la concluzia ca tot ce este in Romania este si in Spania. Iar in Spania de multe ori preturile sunt poate si mai ieftine... Parea ca picasera toate... "

Dar nu s-a lasat. A luat revista Idei de afaceri, chiar a cautat toata colectia, "pentru a vedea ce firme de afaceri mai sunt in tara". Si a aflat ca o tanara companie SpaceArt Creations, care in acea perioada se extindea pe piata romaneasca. "Mi s-a parut o afacere foarte - foarte profitabila, noua si de viitor. Cu o investitie minima poti avea un profit foarte mare, de 500 %".

A ramas cu gandul "ca putea fii o idee de afacere, mai ales in Spania unde nu exista o firma asemanatoare". In decembrie 2005 a contactat telefonic compania, i-a vorbit directorului sau, Alexandru Barbu, de planul lui. Firma nu se gandise pana in acel moment sa iasa pe plan international. "Au ramas surprinsi ca stiam de ei, deoarece erau la inceput. Si-au dat si ei seama ca este o idee buna si au mentinut contactul. Lucrurile erau pe fagasul bun... In 2006 SpaceArt Creations s-a hotarat sa puna la punct proiectul pentru a iesi pe plan international. In iulie 2007, o luna plina pentru Cristian Vasile, acesta a semnat contractul cu SpaceArt, a cumparat franciza pe provincia Almeria, a executat lucrari impreuna cu specialistii din Romania.

Odata reintors in Spania, a realizat si in provincia Almeria lucrari, atat pentru firme cat si pentru persoane fizice. Din ce in ce mai multe. De aceea intentioneaza sa deschida in toata Spania si alte reprezentante ale companiei romanesti SpaceArt Creations.

Costul unei francize este de 10 mii de euro, suma care se plateste la semnarea contractului.

Avantajul unei francize? "SpaceArt se ocupa de materialele pentru executie, de echipamentul de lucru, de materialul de publicitate. Ofera sprijinul si asistenta necesare. In contract se specifica ca se primeste materialul - fotopolimerul special - pentru executarea a 60 de tavane - 10 tavane gratuite, ca sa inveti; din celelalte 50 de lucrari trebuie sa virezi o cota de redeventa de 10% catre SpaceArt. Fiind vorba de franciza, ai posibilitatea sa te lansezi si sa ai profit imediat. Francizorul te sprijina, te ajuta sa te poti lansa intr-o perioada mai scurta de timp.", spune Cristian Vasile.

Acesta cauta si agenti care sa prezinte monstre ale lucrarilor, fie ca sunt in mape de prezentare, fie ca sunt in casele si firmele lor si sunt vazute si cerute si de alti clienti. Agentii primesc un comision de 10% din fiecare lucrare care se va executa.

Cristian Vasile marturiseste ca multi l-au intrebat: "Cum poti sa stingi becul si sa vezi un cer instelat?" "Si pana acum cum puteai avea un tavan cu stele. Alte firme folosesc o vopsea fluorescenta, pe care o vezi si pe timp de zi si pe timp de noapte, si al carei efect dureaza mai putin - o ora-doua. Mai sunt creatii de acest tip - cu fibra optica, caz in care se gaureste tavanul; ziua vezi si stelele, si fibrele optice, tuburile prin care trec firele care alimenteaza lampa", spune tanarul.

SpaceArt Creations realizeaza lucrari unice - stele ce nu se vad deloc ziua, ci noaptea sau in obscuritate, cum este normal. Este adevarat, trebuie sa indeplineasca o conditie, care se mentioneaza si in contractul care se semneaza intre reprezentanta si client - in fiecare zi trebuie sa fie pusa in functiune o lampa speciala, ce se ofera gratuit, care pe timp de zi, 30-40 de minute, incarca intr-un mod optim tavanul cu energie, mult mai eficient decat o face lumina solara. "Clientul nu trebuie sa aiba grija sa. Lampa are un temporizator, care ii permite sa se aprinda si sa se stinga singura", ne asigura Cristian.

Ce mai este necesar, chiar inainte de inceperea lucrarii? Tavanul trebuie sa fie in bune conditii; in timpul executiei, care dureaza 3-5 ore, clientul nu poate intra in camera unde se executa lucrarea, pentru ca este vorba de secret profesional.

Si chiar ca te intrebi cum se aplica acest fotopolimer special, inventat de Alexandru Barbu, directorul si creatorul comapaniei SpaceArt Creations. Deoarece nu trebuie mutata mobila, nu se face deloc deranj in apartament, nu se pateaza nimic. Fotopolimerul acesta se poate aplica pe lemn, pe sticla, pe plastic, pe tavan neted sau cu picaturi; este lavabil poate fi curatat daca s-a murdarit de fum de tigara, cum este cazul discotecolor, al barurilor.

Pretul mediu pentru un tavan de 10 metrii patrati, de exemplu, este de 350-400 de euro. "Este un pret accesibil si pentru persoane particulare, si pentru firme. Iar daca sunt mai multe lucrari, se poate face o reducere." a spus Cristian Vasile.

Daca nu mai vrei aceasta imagine, doresti o alta creatie, sau pur si simplu nu mai vrei nimic, tot noi, prin anumite procedee o eliminam, iar tavanul nu ramane afectat in nici un fel. "Dar nu cred ca te poti plictisi de o imagine ca aceasta. Cum nu te plictisesti de cer", considera Cristian Vasile.

 

Ana-Maria Cornila.

Back

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS Google Analitycs